Energetsko siromaštvo /
Dobrodošli u stambeni pakao
Ili nemamo novca za energente, pa zimi sedimo u zlatiborskim džemperima i dugačkim gaćama, ili smo prezaduženi u toplim stanovima sa centralnim grejanjem sa koga i ne možemo da se isključimo, pa u strahu od izvršitelja ne otvaramo vrata ni komšijama.
Energetsko siromaštvo

Pored svih drugih oblika siromaštva koji caruju Srbijom jedan od najmanje vidljivih a istovremeno veoma drastičan je energetsko siromaštvo.

Jednostavno je: ili nemamo novca za energente pa zimi sedimo u zlatiborskim džemperima i dugačkim gaćama ili smo prezaduženi u toplim stanovima sa centralnim grejanjem sa koga i ne možemo da se isključimo, pa u strahu od izvršitelja ne otvaramo vrata ni komšijama.

Prosečna četvoročlana porodica, koja živi u stanu od 65 m2 sa centralnim grejanjem, mesečno može potrošiti do 25% svojih primanja na grejanje, struju i komunalije. Ne samo zimi, već svakog meseca u toku godine – što znači da takva porodica tri meseca godišnje radi samo da pokrije troškove stanovanja. Dok je, u poređenju sa energetskim tržištem regiona i ostatka Evrope, cena struje u Srbiji veoma niska, tako da i dalje samo možemo očekivati njen rast.

Ovo mnogi ne znaju:

Prema podacima od pre par godina, u Srbiji se preko 50% domaćinstava greje na čvrsta goriva. Grejanje na čvrsta goriva posebno je rašireno među siromašnijima, kojih se skoro 90% greje tako. Većina ovih grejnih tela je niske efikasnosti i zagađuje životnu sredinu, kako van kuće tako i u njoj. Jedan neefikasni šporet na drva izbacuje u vazduh više štetnih čestica nego pet starih dizel autobusa. Šta ako bi smo u cenu grejanja uračunali i koliko nas ovo košta zdravlja?

Jedna anketa je pokazala da preko 50% ispitanika trenutno grejno telo koristi samo zato što nemaju para da kupe bolje, a preko 40% bi odmah promenili svoj uređaj ako bi država odlučila da im nekako pomogne u tome.

U Srbiji sistem centralnog grejanja ima skoro 1.300 kilometara cevovoda kroz koji se električnim pumpama šalje topla voda do korisnika. Ova voda se greje spaljivanjem fosilnih goriva u toplanama, ređe uglja, a najčešće prirodnog gasa ili mazuta koji se uvoze za ovu svrhu.

Ovakav sistem daljinskog grejanja je skup, nedovoljno efikasan i uveliko prevaziđen. U drugim zemljama većina toplotne energije u sistemima daljinskog grejanja dolazi kao sporedni proizvod kod proizvodnje električne energije ili nekog industrijskog procesa, a kod nas se gorivo troši samo za grejanje vode. Toplotne pumpe koje koriste toplotu zemljišta, vode ili vazduha su i do šest puta isplatljivije.

Šta se dešava:

Mnogi koji nisu u sistemu centralog grejanja se greju na struju ili čvrsta goriva i zbog energetskog siromaštva zime provode zgurani u jednoj i po sobi. U 21. veku živimo kao naši preci pre dve stotine godina.

Mnogi koji jesu u izuzetno neefikasnom i skupom sistemu centralnog grejanja, sa koga ne mogu da se isključe nemaju novca da plate račune za grejanje pa im se dug iz meseca u mesec gomila do tačke u kojoj izgleda kao da ga je nemoguće vratiti. Javna preduzeća pokreću sudske postupke i angažuju izvršitelje koji ljudima plene stvari, blokiraju bankovne račune i skidaju prihode koji im legnu, pa čak i oduzimaju stanove i prodaju ih u bescenje samo da bi namirili ovako napravljena dugovanja. I pored sve neefikasnosti sistema grejanja, dodatak na njegovu cenu postala je i korupcija i partijsko zapošljavanje, koje je u nekim gradovima drastično podiglo cenu grejanja. Zato su se u Nišu građani podigli na noge protiv lokalne Toplane, zahtevajući mogućnost pojedinačnog i kolektivnog isključenja sa mreže i uspostavljanje kontrole rada ove javne institucije.

Da li mislite da je normalno da čak i grejanje postaje polje borbe za dostojanstven život?

Comments (19)

Милош Ђурић Трстеник

Све сте проблеме решили у србији још је остало смао да решите питање грејања грађана.Бринете ви за Србију и њене грађане ко мајка за луду ћерку.

ne razumem sta je ,,pesnik” hteo da kaze

Ne zna ni “pesnik”, ali lajte usta da ne ostanete pusta!

Jedno od rešenja je prelazak na solarnu energiju, vetrenjače, itd. kao u Austriji i Nemačkoj itd.
A drugo je kontrola, šta sve plaćamo kroz račun za grejanje i struju. Domaćinstva koja troše malo, plaćaju više obavezni deo nego što im je potrošnja.

Не заваравајте се са соларним грејањем, ако нисте обавештени о следећем: СВУДА У СВЕТУ, ЗА КОРИСНИКЕ СОЛАРНЕ ЕНЕРГИЈЕ, ПОРЕЗ НА ТАКВА ПОСТРОЈЕЊА МНОГО ЈЕ ВЕЋИ НЕГО ДА СЕ ГРЕЈУ/ХЛАДЕ НА ТРАДИЦИОНАЛНИ НАЧИН. Не призивајте ђавола, овде живе ВЕЛЕМАЈСТОРИ у ПЊАЧКАЊУ народа!

Odakle vam molim vas ta dezinformacija? I zašto je veliki broj kuća na jugu Nemačke na primer pokriven solarnim panelma?

Na primer za komunalije ja od moje plate odvojim skoro 2/3 plate i da nema moje majke ja i zena i mala beba bi bili duznici. Ako se nastavi povecanje cena tuzicu toplanu da se iskljucim sa njihovog bajnog sistema jer mene niko ne moze da natera da placam nesto sto ne zelim da koristim. Posto ovde treba svakom direktoru toplane da se objasnjava da oni nisu iznad ustava RS morace da se nauce na kolektivno tuzbi koja vidim da ce da se u mom gradu Kragujevcu desiti a koliko vidim i u Nisu. Svi smo mi odgovorni za ono sto potrosimo ali takodje mi ne moramo da koristimo nesto sto ne mozemo ili ne zelimo da placamo i sto naravno ne koristimo.

srečno, vlado
i ja imam isti problem, ali nisam više optimist.

“Ili nemamo novca za energente, pa zimi sedimo u zlatiborskim džemperima i dugačkim gaćama…”

Izvinite, a zar nije jedino normalno toplo se oblačiti zimi?

Toliko smo postali razmaženi, hoćemo svoje pravo na negliže i kada je napolju minus!

Pa to NIKAD nije bilo na našem podneblju. Ni u bogatim kućama.
To je moglo samo u Titinom socijalizmu, ali se pokazalo kao neodrživo. Jer je stigao račun, kao i za svako grejanje.

Vuna nas je održala. I dugačke gaće za sve. Osim, naravno, za one malobrojne, koji mogu kako žele.

Zaboravio si šalove i zimske kapute (ko nema krznenu bundu), možda da iz Rusije uvezemo odeću koja se koristi u Sibiru. Iz kog si ti trnja ispao?

Заборавили сте да је у Русији зими хладно само напољу. Ако уђете било где, у метро, у радњу, или дођете кући, тамо је топло. Обично је топло тако да се можете мирно шетати у шорцу и мајици, или чак само у гаћама.

Gluposti!

Da,živimo ispod svakog dostojanstva zvanog-ČOVEK,u 21.veku.Živimo kao naši preci,ali su oni živeli bar opuštenije,ne strepeći ko će im zazvoniti na vratima.Na dobrom smo putu istrebljenja srpske nacije.

Vredi li ista i komentarisati????

Dobrila, nadamo se da bar vredi podeliti sa ostalima. Kada shvatimo da smo manje više svi u istom sosu, a ne da je to samo naš lični problem, onda stvari možda možemo i da poguramo da se promene. Hvala vam na reakciji!

Trla baba lan da joj prodjedan.Pricati tek tako da se olaksa dusa,ne zagreva telo.Dajte neki predlog kako bismo se organizovali,da nateramo drzavu da preispita poslovanje elektrana,da li uma viska zaposlenih.itd.Uostalom,nikad nije bilo da smo mogli (niti bilo ko u svetu,sem parajlije) da se komotno grejemo,Da,sem u vreme komunizma,ali smo to onda mogli i da placamo.Mrzeli vi komunizam ili ne,ali znali smo zasto smo zivi,
Znaci,predlog,ne puko izivljavanje i pljuvanje.

Jedan od dobrih predloga, koji je na žalost nije stvarno funkcioniso u Nišu, je tzv. prazna stolica koja omogućava građanima mesto kontrole u javnim preduzećima kao što je gradska toplana. U Nišu su do te pozicije došli samo pritiskom i protestima. (Više informacija na https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Udruzenje-stanara-Prazna-stolica-u-Toplani-samo-na-papiru.sr.html i http://www.upss-nis.org/saopstenje-upss-a-povodom-izjava-zamenika-gradonacelnika-i-v-d-direktora-toplane/)

Ni oko čega ne možemo da se složimo. Da ja sada napišem da: Zemlja kruži oko Sunca, garant bi trećina bila protiv, trećina sumnjičava. Ta nesposobnost da se oko bilo čega dogovorimo i čini da smo ovoliko bedni. Sedam štapova je nemoguće spojene polomiti, a jedan po jedan će i malo dete, odnosno naši idioti političari, koji nas bukvalno terorišu, ali nikada kao u sadašnje vreme.

Eeee, kad bi se čitalo i razumelo ono što je pitkim jezikom napisano. Dakle, na primer, ako imate lošu, nekvalitetnu stolariju, gde gubici toplote idu od 10 do čak 40%, imate energetski neefikasan objekat.
Trošite više struje, energenata koje god vrste.
Energente Srbija uvozi i plaća devizama.
Dakle, interes države je da motiviše građana da imaju energetski efikasnije objekte, ali i interes građanina je da ima energetski efikasniji objekat jer će manje trošiti na troškove zagrevanaj i hlađenja objekta.

Samo, kakvi zombiji danas studiraju i imaju diplome, ova linearna jednačina i pokušaj pojašnjavanja da je 1 plus 1 u euklidskoj matematici 2, ide teško. To se zove školstvo u Srbiji, a kasnije negativna selekcija krzo partijske knjižice. Oni koji nešto i razumeju uglavnom i nisu u granicama Balkana. Dakle, energetski efikasna država je još uvek jako dlaeko od nas.

Vaš komentar