Zašto „stambeni pakao”?
Kako nam je postalo normalno da se krov nad glavom tretira kao pitanje privilegije i luksuza, a ne kao osnovno ljudsko pravo?
Dobrodošli u stambeni pakao!

Možda ste pomislili: šta je to „stambeni pakao”? Da li sam i ja u njemu?

Prema nedavno objavljenim statistikama preko 70% domaćinstava u Srbiji je veoma opterećeno troškovima stanovanja. Po tom kriterijumu nalazimo se na drugom mestu u Evropi. Tako da, bez obzira da li imate ili nemate svoj stan, velika je verovatnoća da ste i vi u ovom „paklu”.

Novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, koji upravo ulazi u skupštinsku proceduru, neće promeniti ništa bitno. Naprotiv, stvari će se dodatno pogoršati. Uvode se novi nameti, kazne su drakonske, ukidaju se prava podstanara i dalje nema para za socijalno stanovanje…

Zašto se o „stambenom paklu” tako malo priča?

Kako nam je postalo normalno da razlika između plate i kvadrata bude tolika da možemo samo da sanjamo o kupovini stana?

Da, ako smo i uspeli da nekako kupimo stan, njegova otplata postane noćna mora, pitanje života ili smrti.

Da nas gazde po kratkom postupku izbacuju iz iznajmljenog stana, kad i kako im padne na pamet.

Da iz godine u godinu poskupljuju grejanje i struja, a plata ostaje ista, i da ne znamo kako ćemo platiti sledeći račun, ili otplatiti nagomilani dug.

Kako smo dopustili da naše komšije, znane i neznane, budu izbačene na ulicu i ostanu bez krova nad glavom?

Čak i da se najugroženiji prisilno iseljavaju iz socijalnih stanova, kojih u Beogradu ima veoma malo.

Kako nam je postalo normalno da se krov nad glavom tretira kao pitanje privilegije i luksuza, a ne kao osnovno ljudsko pravo?

Da li ste vi sa time zaista OK?

Sudeći po tome kako se poslednjih decenija vlast odnosila prema ovom važnom egzistencijalnom pitanju, zaista nema razloga da polažemo nadu u to da će država sama od sebe rešiti ove probleme, jer ova država u stanovima vidi samo zaradu i način da privuče krupni kapital. Kada vidimo kako država ulaže beskrajna finansijska i politička sredstva u projekte kao što je Beograd na vodi, gde stan košta 400.000 evra, situacija postaje mnogo očiglednija.

Kampanjom „Dobrodošli u stambeni pakao” želimo da pokažemo da većina građana Srbije, na ovaj ili onaj način, već sada živi u „stambenom paklu”.

Ako zbog toga osećamo nezadovoljstvo ili bes, to je potpuno normalno. Jedino što ne treba da bude normalno je zapravo taj stambeni pakao. Želimo da svako od nas kaže sebi „Neću da živim u stambenom paklu!” i da to zatim kaže glasno, tako da svi čuju. Zato prvi korak treba da bude promena predstave o stanu i stanovanju, koji su „prirodno” prepušteni slobodnom tržištu, ka razumevanju stana kao doma na koji svako ima pravo.

Niko nije pojedinačno kriv za „stambeni pakao” u kome živi! I ništa se neće promeniti dok se odlučno ne suprotstavimo ideji da je stan luksuz, a ne pravo.

Comments (23)

Sve je pocelo prevarom veka, kada smo bili primorani da otkupljujemo stanove, koje smo vec platili, potpuno ili delimicno, kroz “stambeni dinar”. Svi su polakomili da ce doci do privatne svojine za nekoliko maraka. Nisu razmisljali da se drzava time oslobodila odrzavanja tih zgrada i da sve pada na stanare. A i propaganda je bila perfidna, da je tako u svetu sto je apsolutna neistina. Retki su vlasnici stanova na zapadu, samo bogati. Ostali placaju kiriju, kao mi nekada. Naivni ovi Srbi. A i ova izmisljotina o objedinjenoj naplati, da se zaposle novi ljudi i da svaki racun bude opterecen kojecime. I da se placa voda i za komsiju, jer ne mozemo da ugradimo kontrolne vodomere, kao i za grejanje kalorimetre. Treba platiti njihov nemar i nerad, jer voda i toplota samo cure kroz busne cevi.

Potpuno ste u pravu. I ne samo da se država oslobodila održavanja tih zgrada, već su sve sledeće generacije prepuštne na milost i nemilost tržišta, po principu “svako za sebe”.

Pa vi lepo prodajte stanove i pod kiriju, ili u zemunice i zivite bez troskova.
Za sve sto imate i koristite potrebno je odrzvanje, a to podrazumeva troskove. I to nije izum 20-og , ili 21-og veka.

Драганче ти си безосећајни кретен без мозга!

meni nije jasno kako neko misli da zivi u necemu sto neko drugi odrzava?
pa ko odrzava privatne kuce?
ko tim vlasnicma popravlja fasade, uredjuje dvoriste..
gospodja iz posta iznad se bori za sva prava, ali nece obaveze.
e pa tako nesto moze samo u cardaku ni na nebu, ni na zemlji

U pravu si potpuno!

jedino sto mogu da pitam ,kako da se spasavamo od sopstvene drzave koja samo pljacka narod

Ja ako platim mesecne dazbine drzavi sa svim ostalim mesecnim izdacima, meni ostane 0 din iako imam malo iznad prosecne plate (sto je i jedin razlog sto sam i dalje na poslu koji vise ne mogu da podnesem).

Pa sam infostan me pljacka svaki mesec krenuli su za 10 godina sa 5 na 15 hiljada dinara, to je placka!!!
Em ne greju kad je grejna sezona kako treba em si u sistemu iz koga ne mozes da izadjes a ako ipak nekako izadjes, onda je absolutno nemoguce da se ikada vise vratis.

Deru nas i levo i desno, tako da iako su ovo nasi stanovi, mi ih ipak rentamo svaki mesec i to za veliku kiriju.
A ovaj kreten dragance ocigledno ne mora da misli svaki dan kako ce i sta ce a zna da prodaje imalin za bubrege.

A mi što nismo kupili stanove, kao nemamo troškova. Mi kao ne plaćamo ni vodu, ni struju, ni smeće a ogrev nam pada s neba. Sve te tone uglja i metri drva, cepanje, slaganje, svaki dan loženje i pepeo, čišćenje odžaka, sve nam to, mislite, obezbedjuje lagodan život. A pri tom većina greje samo jednu sobu dok u drugima “vuci viju”, o kupatilu da ne pričam. Ko nas pita kako smo nabavili ogrev, odakle nam pare…Živite luksizno u stanovima koje ste kupili za DŽ, pa nešto morate i da platite. Ulagala sam i ja 33 godine a suprug 35 u stambeni fond, mislili solidarnost, ali su stan dobili neki drugi. VI. Za nikakve pare. A tek oni koji su ih posle prodavali. E ti su se debelo navatirali. Šta mislite kako smo se tada prevareno osetili mi.A sada ispadoste VI gubitnici. Svašta!

Могли сте сајт да урадите на српском језику и ћирилици.Овако сте угрозили право на информисање грађанима Србије којима је српски језик матерњи.

Jezik je srpski, bio on na ćirilici ili latinici. Kako u školama, od nižih razreda osnovne, učimo oba pisama, ne osećamo se da smo bilo koga uskratili.

@KO GRADI GRAD: у школама учимо оба писма, и то је корисно. међутим, српско писмо је било и остало ћирилица, и то се није променило…поред себе, знам за много људи који су веома незадовољни јер нема ћириличних верзија интернет страница које се воде као “српске”…али, с обзиром да живимо у некој варијанти окупације и фашизма где је већински народ угњетаван свакодневно и на сваком месту, па и овде, ваше искривљено размишљање не чуди…

Кад год су, у неком народу, постојала два писма, једно увек потисне друго. То сада ради и ова ваша хрватска латиница, посебно направљена у 19. веку за хрвате. Срби имају, као и сви народи света, само једно писмо и зна се које је. Не знам докле ће да се понавља та комунистичка подметачина о двојном писму? Ова страница треба да је искључиво на српској азбуци.

Postoji jezik i pismo. To je trebalo da Vas nauče u osnovnoj školi. Ako ne znate oba pisma srpskog jezika sami ste ugrozili svoje pravo na informisanje. Kada nešto izgovorim na srpskom, to mogu potpuno precizno da zapišem i ćirilicom i latinicom.

Zar Vi ne možete?

Ukoliko Vi niste išli u osnovnu školu i naučili oba pisma, kako onda funkcionišete sa svim ostalim vidovima komunikacije. Drugo: Ne verujem da je i Microsoft samo za Vas programirao ćirilično pismo u Windowsu, pa kako onda koristite računare? Pola Srbije se sporazumeva LATINIČNIM pismom, većina novina je pisana latiničnim pismom. A uostalom ovo nije pitanje pismenosti i nacionalizma već pitanje stanovanja i uslova istog.

Ako želite o programiranju, možem i o tome……

Zeljko Kovacevic

Kakvo pravo na informisanje ? Ovaj sajt upravo upućuje na jednu vrstu VEOMA bitnog informisanja ! A ako vi nemate drugih problema sem da li je ovaj sajt na latinici ili čirilici onda se uopšte na pogrešnom mestu !

Vama kojima je ćirilica neophodna da biste nešto razumeli i da vam “ne bude uskraćeno pravo na informisanje” je, očigledno uskraćeno nešto drugo, ali sa tim ima veze genetika, a ne politika web sajta. Ili se nije baš pazilo na časovima, pa se sada “srbuje” da se nadomesti taj nedostatak. Ne verujem ni da vama to “srbovanje” i besmisleno insistiranje na “ćirilizaciji” obezbeđuje neku beneficiju u životu…Naprotiv…Promenite sajt, ima onih gde može i samo na ćirilici, verovatno…

Zeljko Kovacevic

Izgradnja stambenih objekata u Srbiji u zadnjih 20 godina je ispod svakog evropskog nivoa. Sa malo većom investicijom u današnje vreme izgrade sa blokovima, betonom, malterom i navodnom izolacijom neku “fenci” zgradu koja NEMA osnovnu zvučnu i termoenergetsku izolaciju ! Svako hodanje i malo glasniji govor se čuje sa 2. sprata na 4. sprat. A vlasnici se pravi ludi ili su zapravo stvarno naivni, pa su verovali izvođaću ( što je redak slučaj ) jer je njima cilj da svoju malu investiciju pretvore sa prodajom u bogatsvo. Ovo je sramota države da niej u stanju uvesti zakon koji određuje najosnovnije propise gradnje koje obezbeđuju advekatan život stanara. I ako mnogi pljuju po staroj YU ali se znalo kako graditi u to vreme. Moji kumovi imaju stan u Višnjičkoj Banji, koji je kupljen pre 30 gd. ! Imaju stanara ispod sebe sa dvoje male dece koje ( što je normalno ) trče i jure po stanu ali se NIŠTA ne čuje kod mojih kumova iznad ! Usporedite taj fakt sa ovim ŠLJAM – GRADNJAMA u ovo vreme, pa ako ste ijole razumni, shvatićete da ste na najmizerniji način prosto NE PREVARENI već ZAJEBANI ! Dodatno ej FAKT da inspektori koji primaju zgradu po završetku i koji nadgledavaju gradnju su korumpirani OLOŠ, koji se podmniti za malu cifru !
Ovaj sajt je jedina i dobra prilika da svi razmenimo podatke o lošim i dobrim zgradama / stanovima i tako dugoročno stanemo na rep ovim mafijaškim inestitorima na rep.

Drzava moze i mora da postuje Zakon o obligacionim odnosima i to pored zastarelosti potrazivanja i nemogucnost naplate kamate. Tacije na svakon racunu u OBN u Nisu, postoji tacka kamata. Zatim na racunu u poslednjoj koloni je rublika dugovanja koja su u sporu na koju se redovno racuna kamata. Po izgubljenom sporu normalno je da placate kamatu na osnovni dug do datuma isplate tog duga. Sto znaci placate 3 puta kamatu i ako dobijete spor prinudjeni ste da tuzite OBN
da vam racun rastereti nepostojecih dugovanja koja se nalaze na racunu. Tu glupost ne moze da shvati i malo ekonomski obrazovan covek, sudski vestak ekonomske struke a kamoli obican eksploatisan gradjanin ne zavisno da li zivu u zgradi ili stanu.

Tek će sa ovim novim zakonom o stanovanju da nastane pakao. Ovo je zakon koji će da digne korupciju na četvrti stepen: od “upravnika” zgrade do opštinskog političara.

[…] i Inicijativa za udruživanje skupština stanara u Novom Sadu. Takođe je predstavljena kampanja Dobrodošli u stambeni pakao koja je pokrenuta u decembru 2016. godine, a koja ukazuje kako je preko 70% domaćinstava u Srbiji […]

XaXaXA sajt o stanbenom pitanju a mudronje o pismu gramtici i ZAVERAMA judeo-kom-hrvata… PROBUDITE SE LJUDI !!!

Goran Stefanovic

Ima li banka prava iako sam dao 40% učešća u slučaju oduzimanja stana potrazuje neka dodatna sredstva od mene?

Leave a comment